Međunarodni festival dokumentarnog filma iz oblasti turizma i ekologije, koji je održan u Vrdniku u banji „Termal“ od 23. do 26. septembra , zatvorio je u subotu Antonio Konte, počasni predsednik festivala. Gran pri je pripao Mokhtaru Namdaru, autoru filma „House in the fog“ (Kuća u magli), iz Irana.
U četiri festivalska dana, publika je mogla da pogleda 60 filmova, od kojih je 58 bilo u konkurenciji, a filmovi su stizali sa, čak, pet kontinenata. Prvog dana projekcije je Branko Vilus, jedan od članova žirija i autor filma koji je bio u takmičarskoj kategoriji prvog Srem film festa, najavio da je konkurencija velika i da će teško izabrati pobednika.
Pored Branka, žiri su činili novinarka Meri Bilić i reditelj David Fedele iz Australije.
Nagrađeni autori ove godine su:

Ekologija

1. Zlatna bubamara, „This land is our land“ (Ova zemlja je naša zemlja), autor Sai Kong Kham, Myanmar (Mijanmar)
2. Srebrna bubamara, „The prophet of the farmhouse“ (Propovednik sa farme), autor Henrik Mennander, Finland (Finska)
3. Bronzana bubamara, „The growth rings“ (Godovi), autorka Kristina Rigova, Slovakia (Slovačka)

Turizam

1. Zlatna bubamara, „Mile for mile“ (Milja za miljom), autor James Q Martin, Argentina
2. Srebrna bubamara, „Autofocus“ (Autofokus), autor Boris Poljak, Croatia (Hrvatska)
3. Bronzana bubamara „Merry-go-round“ (Ringišpil), autor Luka Popadić, Serbia

 

Pored ovih nagrada, žiri je dodelio i diplome za TV izraz i specijalnu pohvalu za jednog autora iz svake kategorije. Nagrade autorima su dodelili i Nacionalni park „Fruška gora“, Ekološki centar „Radulovački“ Sremski Karlovci, Turistička organizacija grada Iloka, Specijalni rezervat „Zasavica“ i Turistička organizacija Inđije. Pored ovih gradova/opština, projekcije su održane i u Rumi, Sremskoj Mitrovici, Staroj Pazovi, općini Nijemci i u Vukovaru.
U organizaciji Jugociklinga, Vrdnik i Jazak posetili su biciklisti koji su vozili od Rume do Vrdnika. U pitanju je projekat Trase starih pruga kao biciklističke staze, a gosti festivala mogli su da čuju informacije i ideje koje biciklističke staze nose sa sobom, čuli su zašto je bolje voziti bicikl i upoznali su se sa težnjama organizacije i svih učesnika da se biciklisti širom zemlje voze bezbedno.
Srem film fest svojim postojanjem i promocijom autora želi da prenese poruku da su globalni ekološki problemi univerzalni, da je isto i na Filipinima i u Srbiji, želi da građane informiše, a autori svojim radom na filmu žele da zabrinu, usreće i upozore. Četvrti Srem film fest pokazaće dokle se došlo sa tim idejama, a autori šta su sve smislili, šta su primetili i kakvu poruku šalju svetu.
Festival su podržali: INTERNACINAL TOURFILMFESTIVALS COMMITTE (Međunarodni komitet festivala turističkog filma), Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Sremski upravni okrug, Nacionalni park „Fruška gora“, Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, Grad Sremska Mitrovica, Grad Ilok, Općina Nijemci, Opština Irig, Opština Ruma i JKP „Komunalije“ Sremska Mitrovica.