Blizina

BANJA VRDNIK

Vrdnik kao jedinstvena vazdušna banja u ovom delu Evrope sa nadaleko poznatom toplom termalnom vodom i najvećim brojem sunčanih sati u Vojvodini predstavlja idealno mesto za vaš oporavak i uživanje.

Na samo 25 minuta vožnje od Novog Sada i 60 od Beograda, dolaskom u Termal moći ćete brzo da se prepustite čarima banje Vrdnik i nacionalnog parka Fruška gora.

VRDNIČKA KULA

Veruje se da su Vrdničku kulu sagradili Rimljani za vreme cara Marka Aurelija 287. godine, kako bi im služila kao osmatračko mesto za odbranu Sirmiuma (Sremska Mitrovica), jedne od četiri prestonice Rimskog carstva.

Danas je Vrdnička kula fantastičan vidikovac sa kojeg se pruža pogled na sve četiri strane sveta, a do nje se dolazi polusatnom šetnjom stazom zdravlja.

LAZIN VIR

Oni bolje obavešteni rekli bi da na Fruškoj gori postoji samo jedan, Dumbovački vodopad, ali istina je drugačija.

Na Fruškoj gori ima ih čak 39! Lazin vir izdvajamo jer se ubraja u najveće vodopade Fruške gore (5,2m) i možete ga posetiti samo u zimskom periodu, jer leti presuši.

FRUŠKA GORA

Najstariji nacionani park na prostorima bivše Jugoslavije i po mnogima i najlepši.

Fruška gora, prekrivena šumama sa bogatim biljnim i životinjskim svetom, pašnjacima, vinogradima, vodopadima, vrelima isprepletena je kilometrima pešačkih i planinarskih staza, koje možete koristi za Vaš oporavak – duha i tela.

RUDARSKO NASELJE

Pre pronalaska termalne vode Vrdnik je bio industrijsko mesto, u kojem je otvoren prvi rudnik u ovom delu Evrope.

Danas rudarsko naselje sa svojim specifičnim alpskim izgledom upotpunjuje turističku ponudu Vrdnika i stoji kao spomenik bogatoj industrijskoj prošlosti.

ZMAJEVAC

Poznat po tome što se sa njega pruža prelep pogled na banju Vrdnik i veliki deo Srema, Zmajevac lako može postati Vaš omiljen vidikovac, ali izletište.

Do njega možete stići i kolima, ali mi Vam, svakako, prepuručujemo šetnju.

LETENKA

Letenka se nalazi u središtu Fruške Gore i poznata je po čistom vazduhu, lepoj prirodi i bogatom životinjskom svetu.

Ukoliko poštujete prirodu i živi svet u njoj, velika je verovatnoća da ćete na putu do Letenke ugledati čopor srna, divljih svinja, sigurno po neku lisicu ili jazavca.

Prizori za pamćenje!

VINARIJE

Vinogradarstvo u Sremu jedno je od najstarijih u Evropi.

Čokot je izdanak blagorodne zemlje na bregovima Fruške gore već 1700 godina,
kada je, po legendi, prvu lozu na njima zasadio rimski car Probus.

Danas je Fruška gora poznata po svojim vinima koja možete da probate u preko 60 podruma privatnih proizvođača vina.