Veliko nam je zadovoljstvo da vas pozovemo na otvaranje prvog rusko-srpskog prijateljstva u Kongresnoj sali banje „Termal“, 26. oktobra u 19.00. Prvi koncertni skup posvećen je otvaranju Udruženja rusko-srpskog prijteljstva „Jelena Sulima“.

Udruženje se bavi afirmacijom, negovanjem duhovnog, kulturnog, naučnog i drugih vidova saradnje između srpskog i ruskog naroda, imajući u vidu njihovu kulturno istorijsku celovitost – između njih postoje vekovna, istorijska i kulturna veza bazirana na istorodnoj slovenskoj pripadnosti, pravoslavlju i jezičkoj bliskosti.
Na ovaj simboličan dan, 26. oktobra, kada su jedinice Sovjetske armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije oslobodile Vrdnik od nemačkih okupatora, predstavićemo vam lik i delo Jelene Sulime, Ruskinje koja je većinu svog života provela u Vrdniku, podučavala vrdničku decu ruskom i nemačkom jeziku u Osnovnoj školi i posvetila se muzičkom edukovanju dece. U ovoj varošici na južim padinama Fruške gore je i sahranjena.

Manifestacija će vam pružiti muzički ugođaj za koji će biti zaslužne učenice muzičke škole koje će svirati ruske i srpske kompozicije, kao i specijalni gosti koji će recitovati na ruskom i pevati starogradske pesme i ruske romanse. Svi prisutni imaće priliku da čuju nešto više i o ciganskim romansama, načinu na koji su postale deo ruske muzičke scene i kompozicije ovog žanra.
Čast nam je i da potvrdimo prisustvo kompozitora, dirigenta Tamburaškog orkestra RTV-a Novi Sad i profesora kompozicije na Muzičkoj akademiji, Zorana Mulića, kao i poznatog operskog pevača Mihajla Onešćuka.

Nadamo se da ćete svojim prisustvom uveličati i podržati ideju Udruženja „Jelena Sulima“ i hotela „Termal“.