Obaveštavamo vas da će u subotu, 06. avgusta 2016. godine od 19.00 početi obeležavanje Dana rudara Srbije.

Program je sledeći:

  • 00, polaganje venaca na spomen ploče, Rudarsko groblje kod „Termala“;
  • 00, svečani program na platou otvorenih bazena u “Termalu”.

Ovu manifestaciju uveličaće kompozitor, dirigent Tamburaškog orkestra RTV-a Novi Sad i profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji, Zoran Mulić, koji je bio jedan od ljudi zaduženih za muzički ugođaj svih vas koji ste bili prisutni na svečanom koncertu za vreme Vidovdana i na večeri rusko-srpskog prijateljstva „Jelena Sulima”. Sa profesorom Mulićem, na dan Dan rudara Srbije moći ćete da čujete izuzetne interpretacije Ivane Mulić i raznih poznatih umetnika i autora.

Iz Regionalne Razvojne Agencije Srema moći ćete na licu mesta da čujete direktora Milana Mirića o tome šta je urađeno u poslednjih godinu dana, kao i na čemu se trenutno radi.

U okviru manifestacije biće predstavljen projekat rudarskog trga kod Kasine, a Nakon svečanog programa, prisutni će moći da uživaju uz poznatu muziku Garavog Sokaka i uz specijalni rudarski paprikaš.

Izuzetno je značajno spomenuti da je tridesetih godina prošlog veka, tačnije 1936. godine, u okno rudnika procurila lekovita termalna voda, i da su rudari tada napravili tri bazena, što je bila preteča banjskom turizmu u Vrdniku, koji je sa izgradnjom banje počeo sa radom 1976. godine – pre 40 godina!

Obeležavanje dana je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a u organizaciji Udruženja Rudar iz Vrdnika, banje “Termal” i planinarskog udruženja “Zmajevac”, takođe, iz Vrdnika.