U sredu 16. marta održao se stručan skup razmene iskustava opštine Srema na temu „Kako do uspešnijeg planiranja i realizacije mera dodatne podrške?“ u banji „Termal“ u Vrdniku.
Prisutnima su se obratili direktor SB „Termal“ Zoran Bošnjak, Dragan Potić iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Olgica Stojić koordinatorka projekta „Naša deca“ i direktorka „Vrdnička“. Bošnjak je istakao da će „Termal“ uvek izlaziti u susret ovakvim dešavanjima koja su posvećena deci iz socijalno osetljivih grupa, a i deci uopšte.

Pored članova Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva opštine Irig, koordinatorke projekta „Naša deca“, pa i članova Centra za rad sa decom, mladima i porodicom „Vrdničak“, prisutnima su se obratiti i predstavnici Odeljenja društvenih delatnosti i Interresornih komisija sedam opština Srema, predstavnici Grupe za socijalnu inkluziju, Školska uprava Novi Sad Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U toku desetominutnih prezentacija, učesnici su se dotakli sledećih problema i potencijalnih rešenja: osnaživanje roditelja, stalna evaluacija, stalna saradnja i timski rad, partnerski odnosi sa porodicom, obrazovanje i vaspitanje siromašne dece. Konstatovali su da se najmanje govori o deci koja su siromašna (ne samo romska, već i ona koja žive ispod granica siromaštva).
Razgovaralo se i o obrazovanju, o tome da građani nisu dovoljno informisani, pa samim tim i radnici, odnosno deca, i naglašavali su više puta da je neophodno obezbediti kvalitetnu nastavu za sve, pa i za najsiromašnije. Pitanje koje se stalno provlačilo: da li je odlaganje polaska deteta u školu interes deteta ili roditelja?


Grupa za socijalnu inkluziju ima zadatak da promoviše vrednosti i ideju inkluzivnog obrazovanja i sve lokalne i regionalne inicijative koje se bave razmenom iskustava i promovisanjem primera dobre prakse. Ova grupa je napravila akcioni plan za inkluzivno obrazovanje do 2020. godine i taj plan je u procesu usaglašavanja u ministarstvu i sa različitim partnerima.
Skup se organizuje u okviru projekta „Naša deca“, koji sprovodi „Vrdničak“ u partnerstvu sa iriškom opštinom. Podsećamo da je SB „Termal“ prva ustanova koja je obezbedila deci sa smetnjama u razvoju, sa teritorije opštine Irig, da uživaju u našim otvorenim i zatvorenim bazenima sa termalnom vodom.