Obaveštavamo vas da će u petak, 4. decembra 2015. godine sa početkom u 18.00, u prostorijama Kongresne sale banje „Termal“, biti održana svečana manifestacija povodom dana Svete Varvare, u narodu poznatije kao Sveta Barbara – zaštitnice rudara.

Pored tamburaškog orkestra iz Golubinaca, zajedno sa srpskim pevačkim društvom „Javor Vukovar“, ovu manifestaciju uveličaće i kompozitor, dirigent Tamburaškog orkestra RTV-a Novi Sad i profesor kompozicije na Muzičkoj akademiji, Zoran Mulić, koji je bio jedan od ljudi zaduženih za muzički ugođaj svih vas koji ste bili prisutni na večeri rusko-srpskog prijateljstva „Jelena Sulima”. Sa profesorom Mulićem, dan Svete Barbare obeležiće sevdalinke sa tamburaškim izvođenjem u interpretaciji Ivane Mulić.

Sveta Barbara, pored toga što je zaštitnica rudara, ona je zaštitnica dobre smrti i veruje se da štiti od groma i vatre. Jedna je od 14 svetaca pomoćnika u nevoljama. Njene relikvije nalaze se u crkvi sv. Vladimira u Kijevu u Ukrajini. Vrlo je popularna u Rusiji – po njoj je nazvan grad Santa Barbara u Kaliforniji.

Prisutne očekuje iznenađenje, najavljuju organizatori, a obeležavanje dana ove svetiteljke organizuje hrvatsko Kulturno-umetničko društvo „Sveta Barbara” Vrdnik.