Protekle nedelje održana je promocija knjige „Šorom, sredom“ Bore Otića u banji „Termal“. Otić je diskusiju punu anegdota, interesantnih i po malo tužnih priča, krenuo šaljivim tonom: „Pa, ako pitate šta sam radio… Pa, napisao sam knjigu“ i nastavio jednom ozbiljnom konstatacijom, koja je aktuelna duže vreme: „Da nema kulture koja hrani dušu, ko zna kako bismo izdržali“.

Promocija je nastavak prošlogodišnjih upoznavanja sa ovom autentičnom idejom koja je krenula jesenas. Stranice pričaju različite životne priče, svedoče o kulturi, običajima i navikama, fotografije su birane vrlo pažljivo i svaka ima svoju posebnu notu. Sabrane priče „Šorom sredom“ nastale su tokom 12 godina pripremanja emisije „5kazanje“, i delom objavljivanih u kolumni „Šorom s Borom“, u novinama „Dnevnik“.

Svojevrsni vojvođanski biser, kako mediji već krste ovo autorsko delo, krasi ime bećarca, a naslovna fotografija knjige potiče iz davne 1924. godine. Knjiga je napisana sa puno arhaizama, i dok se Otić jedno vreme premišljao o tome da je „prevodi“, jer ga je brinulo to da li će mladi i naredna pokolenja razumeti sve ono što je on dugo skupljao i sastavljao, nastao je rečnik „stranih reči“ objavljen u knjizi. Tako u tom rečniku vrlo brzo možete saznati šta su miraz, miradžika i razne duge skoro zaboravljene reči.

„Postoji nekoliko stvarnih likova i stvarnih priča, a za neke sam smatrao da bi trebalo tako da izgledaju“ – i kao takve su dobile svoj odraz i svoje mesto u knjizi. Neke od tih priča koje je Bora podelio sa prisutnima u punoj kongresnoj sali u nedelju su priča o deda Iki – čobaninu koji u knjizi još uvek ima 101 godinu, i priča o Borinoj mami i ručnim radovima…

Prisutnima se obratila i direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački rekavši da je saradnja sa Borom krenula 2007. godine. „Bora je tako topao, tako rečit, tako omiljen“.

Bora Otić je urednik i autor kultne emisije „5kazanje“ – serijala koji priča životne svakodnevne i autentične priče običnih ljudi. Serijal traje 12 godina, a emituje se na RTV-u. Promociju je organizovao aktiv žena „Vrdničanka“.