Vrdnik – varošica na južnim padinama Fruške gore, koju simbolišu zdrav vazduh i banjsko mesto, folklor i pesme, mesto je i tradicije koje ove godine slavi jubilej – slavi 700 godina zvaničnog postojanja!

Upravo zbog svega gore navedenog, banja „Termal“ vas, kao domaćin, poziva da u subotu 12. decembra 2015. godine posetite našu kongresnu salu, jer vas očekuje manifestacija „700 godina Vrdnika – Podsećanje na prošlost i pogled u budućnost“ koja počinje u 17.00.

Pored adekvatnog kulturnog, istorijskog i muzičkog programa, očekuju vas i ugledni gosti koji će prisutne podsetiti na prošlost ovog mesta i izložiti planove za njegovu budućnost.

Vrdnik se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1315. godine, ali nije bio Vrdnik, već Rednik. Većinu stanovnika činili su doseljenici pristigli sa različitih strana, a radili su kao najamna radna snaga na imanju manastira. Za Vrdnik je bilo značajno otkrivanje nalazišta mrkog uglja i početak eksploatacije ove rude. To je krenulo 1804. godine. Do sredine 19. veka rudnik doživljava ekspanziju kao i samo mesto.

Iako je rudnik zatvoren 1968, nekoliko decenija pre njegovog zatvaranja počinje da se razvija zdravstveni deo, za koji će se ispostaviti da je ključan za ovu varošicu: zdravstvena delatnost “Termala” kreće tridesetih godina prošlog veka, a danas je sa kulturo-istorijskim bogatstvom (čak 16 manastira) i kulturno-umetničkim društvom, “Termal” ključno obeležje Vrdnika