Poštovani Vrdničani, ovog četvrtka, 06. avgusta 2015. godine proslavljeni su Dani rudara u našoj i vašoj banji Termal.

Ovaj praznik je od izuzetnog značaja ne samo za mesto, već i za turistički segment koji karakteriše termalna voda, a ona je produkt iskopavanja rude mrkog uglja na ovim prostorima.
Srdačno smo pozdravili ovaj praznik rečima da je naša obaveza da se sećamo svih rudara – tih velikih boraca i velikih entuzijasta.
Kustos i istoričar iz Muzeja Vojvodine, Voja Martinov, rekao je svim prisutnima da se u predstavci na kojoj radi orijentiše pre svega na industrijskoj istoriji Vrdnika, tačnije na rudnik i na eksploataciju uglja. On je dodao da je jedna od ideja da napravi difuzni muzej sa nekoliko različitih lokacija.
Na proslavi Dana rudara u banji Termal prisutnima se obratio i potpredsednik pokrajinske Vlade, Miroslav Vasin sa rečima da je velika dragocenost Vrdnika to što je zbog rudnika ovde živelo zajedno više nacija i kultura.Vasin je dodao da je napredak i rezultat ulaganja vidljiv u poslednjih deset godina.
U toku večeri, svi naši gosti mogli su da pogledaju filmove iz perioda postojanja rudnika i poneki da prepoznaju svoje komšije, prijatelje i rođake. Jedan od filmova prikazao je Staru koloniju iz 1987. godine.
Vrdnički rudnik je otvoren 1804. godine kao jedan od najstarijih na području bivše Jugoslavije i prvi u Srbiji. Eksploatacija je trajala do 1965. a rudnik je zatvoren 1968. godine. Termalne vode su potpoile okna rudnika.
Rudnik je najpre pripadao manastiru Vrdnik, da bi kasnije pripao grofu Pejačeviću iz Rume. Sredinom 19. veka Vrdnik postaje subjekat modernizacije – mesto postaje usko vezano za sudbinu rudnika. Danas je Vrdnik jedno od poznatijih turističkih ruta u celoj Srbiji.

Dođite i proverite zašto je kod nas banja!