Druga međunarodna konferencija o zdravstvenom turizmu jugoistočne Evorpe „MedTravel“ održana je početkom ove nedelje u Novom Sadu, gde je učestvovala i banja „Termal“. Pored banja i RH centara, na jednom mestu bile su okupljene brojne lokalne, regionalne i međunarodne kompanije u oblasti zdravstvenog turizma.

Na jednom mestu su se našli oni koji pružaju medicinske usluge, turistički radnici, agencije i  osiguravajuća društava,  kao i nacionalne i međunarodne asocijacije koje se direktno ili indirektno bave zdravstvenim turizmom.

Kako je zdravstveni turizam na vrlo niskom nivou kod nas i većim delom u regionu, tako je prepoznata potreba da se o tome razgovara sa stručnim licima upravo iz pomenutog domena. Kroz nekoliko panela i dva dana, razgovaralo se o tome kako doći do stranih gostiju, o standardima i rizicima u zdravstvenom turizmu, zdravstvenom turizmu kao budućnost naših banja, o zdravstvenom turizmu i hotelskoj industriji…

Pored dela koji je bio kreiran za upoznavanje, stvaranje kontakata i prezentovanje ponude, prisutni su mogli da čuju detalje o problemu i mogućnostima za njegovo rešavanje. Stručnjaci su naveli da je informacija veoma bitna, način do kojeg se dolazi u zemlju, pa i poverenje koje se gradi sa pacijentima i reputacija koja mora da se održi.

Kako su se svi složili da imamo konkurentne cene na tržištu medicinskih usluga, korektne smeštajne jedinice i kapacitet, pa i dodatni sadržaj koji je, takođe, bitan za stranog turistu, tako je utvrđeno da je neophodna konstantna edukacija, pre svega, turističkih agencija, da budemo vidljiviji i da posećujemo strane manifestacije.

Možda je kao zaključak bitno istaći ono što je rekla dr Marina Delić (Igalo, Crna Gora): „Imamo prirodne faktore, imamo tradiciju, imamo znanje. Idemo ka tome da postanemo prepoznatljiv region zdravstvenog turizma”.

MedTravel organizuje Turistička prizma iz Novog Sada.

Podsećamo da je letnja sezona u SB „Termal” zvanično počela 1. maja. Pozivamo vas da nas posetite i uživate u termalnoj vodi naših spoljašnjih i unutrašnjih bazena. Uživanje je pojačano uz dva nova bazena za decu i neplivače, koja su počela sa radom prošle godine u avgustu. Uživajte i u blagodetima okoline koje nam je priroda nesebično dala.

Kod nas je banja!