Manifestacije

VIDOVDANSKI SABOR

Najvažnija godina za Vrdnik i vrdničku Ravanicu je 1697. godina, kada u ovaj opusteli i porušeni manastir dolazi kir Dimitrije i sa sobom donosi mošti Svetog kneza Lazara.

Želeći da očuvaju tradiciju, Vrdničani svake godine 28. juna organizuju „Vidovdanski sabor“ za vreme koga posebnu pažnju posvećuju negovanju tradicije, vrednostima materijalne i duhovne kulture, narodnim običajima i verovanjima naroda tog kraja.

DANI VINA U RIVICI

U duhu tradicije u Rivici (udaljenoj samo 5km od „Termala“) krajem januara organizuju se „Dani vina“.

Tih dana sve je posvećeno vinima i sremskoj kuhinji. Piju se špriceri, jedu čvarci, krvavice i kobasice, biraju se najbolji podrumi i proizvođači vina. Celu atmosferu upotpunjuju tamburaši i igrači u narodnim sremačkim nošnjama.

PUDARSKI DANI

Manifestacija posvećena pudaru – čuvaru vinograda od početka zrenja grožđa pa do berbe.

Upravo u tom periodu (treći vikend septembra) u opštini Irig održavaju se „Pudarski dani“. Ukoliko budete naši gosti u tom periodu, ne propustite da probate najbolji pudarski paprikaš, okušate se u berbi grožđa, provozate zapregama i, naravno, probate vrhunska sremska vina.

DOSITEJEVIM STAZAMA

Ako ste ljubitelj prirode, Planinarsko društvo „Dr. Laza Marković“ iz Iriga, svake godine u maju organizuje planinarenje pod nazivom „Dositejevim stazama“.

Tom prilikom možete učestovati u pohodu na Frušku goru i njene manastire, nakon čega Vas očekuje zabava u planinarskom domu na Iriškom vencu.

FRUŠKOGORSKI MARATON

Ako želite da se dokažete sebi, da započnete bitku za zdrav život, poboljšate psihofizičku kondiciju, „Fruškogorski maraton“ je manifestacija za Vas.

Održava se svake godine oko prvog maja i traje dva dana. Na maratonu učestvuju 10000 maratonca: ljubitelji prirode, planinari, entuzijasti iz celog regiona.