Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Termal” biće prisutna na ovogodišnjoj manifestaciji „PROMENI STAV, BUDI ZDRAV” u Novom Sadu, koja je posvećena ovogodišnjem Svetskom danu zdravlja 7. aprila 2016. godine.
Iako akcija ima za cilj da podigne svest, pre svega, mladih ljudi o potrebi negovanja zdravog načina života, tema ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja je dijabetes. Kako je broj obolelih od dijabetesa izuzetno visok, tako je opravdana i namera da se na ovaj način skrene pažnja na prevenciju od dijabetesa, jer ova bolest može da se i spreči i leči.

Satnica manifestacije je sledeća:
• 10.00 Svečano otvaranje manifestacije;
• 10.30 Otvaranje izložbe likovnih radova i fotografija sa dodelom nagrada;
• 11.00 Otvaranje programa za decu, osnovce i srednjoškolce,
Dečji program na platou ispred amfiteatra: igre, takmičenja, kvizovi.
Glavni lik „Zdravko“ (deca predškolskog uzrasta do šestog razreda OŠ);
• 13.00 Predavanje u amfiteatru za decu sedmog, osmog razreda OŠ i srednjoškolce,
„Ulaganje u budućnost – vrednost zdravog načina života“ – prim. dr Petar Borović;
• 14.00-15.00 Početak akreditovanog stručnog sastanka А-1-50/16 u amfiteatru za lekare, farmaceute, biohemičare, zdravstvene tehničare i zdrav. saradnike,
„Jačanje zdravstvenog potencijala negovanjem zdravih stilova života“ mr sci. med. dr Branislav Hačko, dr sci. med. Zorica Plavšić;
• 15.00-16.00 Početak akreditovanog stručnog sastanka А-1-199/16 u amfiteatru za lekare,farmaceute, biohemičare, zdravstvene tehničare i zdrav. saradnike, „Gojaznost mladih i rani poremećaji glikoregulacije“ Prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković KCS, Klinika za endokrinologiju
• 18.00 Zatvaranje manifestacije.
Sve vreme trajanja manifestacije održavaće se: Vojvođanska kuća zdravlja, prezentacije donatora na štandovima i akcija dobrovoljnog davanja krvi.
Svetski dan zdravlja obeležava se širom sveta 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svetske zdravstvene organizacije (SZO), a odluka o obeležavanju ovog dana doneta je davne 1948. godine u Ženevi. Prvi put je obeležen 1950. godine sa temom „Upoznajte svoj zdravstveni sistem“. Od tada, pa sve do danas, u žižu interesovanja stavljani su različiti problemi u skladu sa preporukama SZO-a.
Manifestaciju „PROMENI STAV, BUDI ZDRAV” organizuje udruženje Život i zdravlje. Ulaz je slobodan, a mi se vidimo na Spensu (prvi sprat)!