Važno obaveštenje!

Poštovani, ukoliko se dogodi da Vam kolege sa Odseka recepcije ne odgovore na Vaš poziv ili ne uzvrate mejl porukom za upit koji ste poslali tokom prepodneva, možete očekivati da ćete biti kontaktirani u toku istog dana, na telefonski broj sa kojeg ste pozivali, odnosno da će Vam biti odgovoreno putem mejla na postavljeno pitanje. Zbog velikog broja poziva i poruka, nismo u mogućnosti da odgovorimo istog trenutka. Hvala na razumevanju!

SB „Termal“ Vrdnik

Slike sa snimanja emisije o Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „TERMAL“ Vrdnik u organizaciji ETM produkcije, na čelu sa glumcem Nenadom Okanovićem.

Sastanak regionalnih menadžera privrednog društva „Telekom Srbija“ a.d. (MTS) u banket sali Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Termal“ Vrdnik .

Na današnjem sastanku sa direktorkom Specijalne bolnice za reumatske bolesti Novi Sad („Jodna banja“) prof. dr Ksenijom Bošković  dogovorena je buduća saradnja na izradi i realizaciji zajedničkih projekata, a sa profesorkom sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Draganom Matanović da naša SB „TERMAL“ Vrdnik podnese inicijativu za dobijanje statusa nastavne baze i obavljanje praktične nastave studenata ove visokoškolske ustanove iz oblasti balneoklimatologije.

Poštovani, putem linka u prilogu možete pogledati emisiju Dunav Televizije, posvećenu Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Termal“ Vrdnik.

https://www.youtube.com/watch?v=iE3sNQDUAkg&t=4s

Poštovani posetioci, putem linka u prilogu možete pogledati gostovanje v.d. direktora Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Termal“ Vrdnik, master pravnika Dragana Kosovca i Doktora medicine – Specijaliste medicine sporta dr Houman Samia na Televiziji Dunav u emisiji „Dunavsko popodne“:

https://www.youtube.com/watch?v=pMEssmiMmVo

Specijalna bolnica za rehabilitaciju „TERMAL“ Vrdnik je uzela aktivno učešće u organizaciji velikog međunarodnog biciklističkog događaja „Trka kroz Srbiju“ (Tour de Serbie) koji će se održati u periodu od 13.09.2023. do 16.09.2023. godine.

U tu svrhu je dana 27.07.2023. godine održan sastanak sa direktorom Biciklističkog saveza Srbije Radomirom Pavlovićem, prilikom čega je rukovodstvu „Termala“ od strane direktora manifestacije „Tour de Fruška“ Ivana Arpaša dodeljena nagrada „Naš pobednik“.

Velika je čast doprineti barem malim delom održavanju ovako značajnih sportskih događaja.

U toku letnjeg raspusta naši najmiliji mališani iz OŠ „Milica Stojadinović Srpkinja“ iz Vrdnika i  OŠ „Dositej Obradović“ iz Iriga, imaju mogućnost da dođu i uživaju na našem zatvorenom bazenu utorkom i četvrtom od 8h – 10h.
Naši mališani će, uz malu pomoć našeg osoblja i uz igru naučiti da plivaju!
Deca imaju obezbeđen prostor gde će samo oni moći da se druže, igraju i uživaju na bazenu. Uz igru nabolje možemo da naučimo! 

Poštovani prijatelji i ljubitelji otvorenih bazena SB „Termal“ Vrdnik, zadovoljstvo nam je objaviti da su nakon rekonstrukcije svi otvoreni bazeni u funkciji i da Vas željno isčekujemo na njima, da zajedno uživamo u letnjim, sunčanim danima. Kod nas je banja!

OBAVEŠTENJE ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA SA TERITORIJE OPŠTINE IRIG!

SB „Termal“ Vrdnik, obaveštava sve učenike osnovnih škola sa teritorije Opštine Irig, da je u saradnji sa Opštinom Irig, počev od 01.07.2023. godine, omogućen besplatan ulaz svim učenicima na zatvorene bazene SB „Termal“ Vrdnik, svakog utorka i četvrtka u terminu od 08:00 do 10:00 časova. Na bazene je preporučljivo doći u grupi u pratnji nastavnika.


OBAVEŠTENJE O POČETKU RADA SREDNJEG OTVORENOG BAZENA!

Dragi gosti i poštovani posetioci SB „Termal“ Vrdnik, ovim putem Vas obaveštavamo da će dana 04.07.2023. godine (utorak), nakon rekonstrukcije početi sa radom i srednji otvoreni bazen. Želimo Vam svima lep provod i uživanje u dugo očekivanoj letnjoj sezoni!

OBAVEŠTENJE O POČETKU RADA OTVORENIH BAZENA!

Dragi gosti i poštovani posetioci SB „Termal“ Vrdnik, ovim putem Vas obaveštavamo da će dana 18.06.2023. godine (nedelja) početi sa radom veliki otvoreni bazen, dok će mali dečiji bazen početi sa radom najkasnije dana 24.06.2023. godine (subota). Želimo Vam svima lep provod i uživanje u dugo očekivanoj letnjoj sezoni!

Radovi na pripremi otvorenih bazena su uveliko u toku!

Poštovani gosti  i posetioci otvorenih bazena u SB „Termal“, ovim putem Vas obaveštavamo da su u toku završni radovi na pripremama za predstojecu letnju sezonu koju svi željno očekujemo. Vidimo se uskoro na obostrano zadovoljstvo!

DRAGI POSETIOCI POSETITE NAŠU STRANICU NA LINKU ISPOD TEKSTA DA VIDITE ŠTA SMO LEPO SPREMILI ZA VAS OVE 2023 GODINE.

http://www.termal-vrdnik.com/banja/prolecne-ponude/

GOSTOVANJE NAŠEG V.D DIREKTORA DRAGANA KOSOVCA NA TV „STUDIO B“, ISKORISTILI SMO DA BOLJE UPOZNATE NAŠU BANJU I „SB TERMAL“. RAZGOVOR MOŽETE POSLUŠATI NA LINKU IPOD

https://youtu.be/4hcy-vDTwKs

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 11741.jpg.

HIPERBARIČNA OKSIGENACIJA?

Primena vazduha pod povišenim pritiskom sa ciljem lečenja određenih respiratornih bolesti datira još u davnu 1662. godinu. Prva upotreba kiseonika u medicinske svrhe bila je 1794. godine od strane Boddoes-a, dok je prvi članak koji opisuje primenu hiperbaričnog kiseonika (HBOT) objavljen od strane Fontaine-a 1879. godine. Ne postoji lek kojim bi se mogla povećati količina kiseonika u krvi. Jedini za sada poznati način, utemeljen na povećanju količine kiseonika rastvorenog u krvi pri povišenom pritisku je hiperbarična oksigenacija (HBOT). To je naučno utemeljena metoda lečenja koja se sprovodi udisanjem čistog medicinskog (100%) kiseonika u hiperbaričnoj komori pri pritisku većem od jednog bara, što je vrednost normalnog  pritiska na nivou mora. Udisanjem hiperbaričnog kiseonika dobijemo i do 20 puta više kiseonika rastvorenog u krvi nego li udisanjem vazduha (normalno disanje) ili tri do četiri puta više nego udisanjem kiseonika pri normalnom pritisku. Difuzijom kiseonika rastvorenog u krvi prema tkivima, velikom brzinom se ispravlja lokalna i/ili opšta hipoksija (nedostatak kiseonika u tkivima).

ZAŠTO NAM JE POTREBNA TERAPIJA HIPERBARIČNIM KISEONIKOM?

Veliki broj bolesti i stanja u svojoj osnovi ima nedostatak kiseonika – hipoksiju -uzrokovanu različitim mehanizmima. Bilo da je u pitanju primarni uzrok bolesti ili njena posledica, osnovno je ukloniti taj nedostatak, kako bi ćelije tkiva mogle preživeti i ponovno uspostaviti normalne funkcije. Kako je nedostatak kiseonika opasan za svaku ćeliju, jasno je otkuda veliki interes i vrlo široka primenjivost hiperbaričnog kiseonika kao leka.

KOJI SU FIZIOLOŠKI EFEKTI HBOT?

 • povećava količinu kiseonika u ćelijama na račun fizički rastvorenog kiseonika u plazmi čime se koriguje hipoksija i smanjuje upalna reakcija tkiva;
 • poboljšava cirkulaciju krvi, smanjujući gustinu plazme, povećavajućielastičnost opne crvenih krvnih zrnaca, smanjujući lepljivost trombocita ibelih krvnih ćelija, te ubrzanjem stvaranja mreže novih krvnih kapilara(neoangiogeneza);
 • dovodi do odstranjenja gasnih mehurića iz organizma, što je od velike važnosti kod ronilaca i gasne embolije;
 • povećava odbrambene sposobnosti organizma, jer povećava sposobnost belih krvnih ćelija, zaustavlja rast bakterija i ubija ih, pri čemu je to delovanje najviše izraženo kod bakterija koje ne mogu živeti u prisustvu kiseonika;
 • pojačava delovanje nekih antibiotika i drugih lekova;
 • ima snažan uticaj na smanjenje otoka jer izaziva sužavanje krvnih sudova,što je od velikog značaja za lečenje mnogih bolesti i stanja;
 • podiže nivo odbrane organizma protiv opasnih oblika kiseonika (slobodnih kiseoničnih radikala), čime usporava procese starenja ćelije;
 • povećava osetljivost ćelija zloćudnih tumora na zračenje i smanjuje propratne efekte zračenja;
 • oporavlja produkciju kolagena i omogućava stvaranje potke novom tkivu te tako ubrzava regeneraciju kožnog i potkožnog tkiva i zarastanje rana;
 • ubrzava oporavak kod povrede kostiju (osteogenezu);
 • omogućuje brži oporavak sportista nakon povreda; poboljšava mentalne funkcije i skraćuje vreme provođenja nervnih impulsa

Kolektiv SB “Termal“, Vrdnik

______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Sveti Vrači Kozma i Damjan, slava naše ustanove

SB “Termal“ danas slavi svoju slavu, Svete Vrače Kozmu i Damjana

Sveti Kozma i Damjan bili su vračevi, odnosno lekari, besrebrenici i čudotvorci. Njih dvojica su bili braća, rođeni su u Aziji, a odgajani su u hrišćanskom duhu. Veruje su da su od Boga dobili dar da leče ljude, a kako su ga dobili besplatno, oni nisu ni naplaćivali ljudima za lečenje, zbog čega se i kaže da su bili besrebrenici.

Jedino što su tražili za uzvrat od svojih pacijenata je bilo da veruju u Isusa Hrista ili da bar ne izgovaraju njegovo ime uludo, čak i ako ne žele da prime hrišćansku veru.

Svetitelji se na ikonama i freskama predstavljaju u srednjovekovnoj odeždi, sa kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Današnji dan je po narodnom verovanju dobar za molitvu za ozdravljenje:

„K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji. Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.“

Svima koji slave želimo srećnu slavu!

_______________________________________________________________________________